lördag 20 april 2013

Härlig lördag!

Min frukost blev idag lite plättar gjorda av 2 ägg, 2 msk mandelmjöl och msk kokosmjöl. Jag brukar steka dem lite slarvigt i smör i en stor stekpanna. Hafs och rafs, det blir bra.



Härom dagen hittade jag fårmjölkyoghurt i min affär. Det var extrapris och kort datum, så kanske hade den varit svår att sälja. Den är naturligtvis naturell och har en svag smak av får. Alls inte påträngande och hade jag inte vetat det så kanske jag inte hade tänkt det. Larsa är ju ett hyfsat vanligt märke här i Sverige så kanske kan du hitta eller be din handlare ta hem. Får- och getmjölk funkar ofta bättre för den som är känslig mot vanliga mjölkprodukter.


Till lunch blev det rökt lax, en morot, några tomater och en halv avokado. Till det en pesto som jag snappade upp när jag tittade på "Tina på besök". Tina var i Italien hos Glenn Strömberg och då gjorde hon en pesto på broccoli, mandel och parmesanost. Har inte kollat på hennes recept utan gjorde bara som jag trodde. Ett broccolistånd, 70 g skalad mandel, 1 dl parmesanost, 1 vitlöksklyfta, salt och peppar och lite pressad citron. Broccolin ska vara rå.

I kväll blir det nog entrecôte med grönsaker och bearnaissås.

Hoppas ni får en trevlig lördag och att solen lyser på er!

fredag 12 april 2013

Blomkålspizza

Detta recept har jag sett valsa runt på internet ett tag. Vet inte var det kommer ifrån, så om det är någon som vet vem som har hittat på det så får ni gärna meddela mig.


Pizza!

4 portioner

4 dl riven blomkål
4 dl riven ost
1 ägg
peppar
ev. lite färska örter

Sätt ugnen på 225°. Blanda riven blomkål och riven ost tillsammans med ägg och peppar i en bunke. Massera ihop det och tryck sedan ut det på en ugnsplåt med ugnsplåtspapper. Det kan kännas lite smuligt men det smälter ihop sedan. Det är bra om botten täcker nästan hela bakplåten.

Låt stå i ugnen 15 minuter.

Stryk på tomatsås och det du vill ha på. Jag hade kronärtskockshjärtan, skivad mozzarella och riven ost. Låt det stå i ca 10 minuter så att osten smälter. Sedan hade jag på rucola, svarta oliver, en god italiensk korv och lite pistaschnötter. Mums!

onsdag 10 april 2013

Ny inspiration!

Expressenbilagorna duggar tätt och jag fick göra en utryckning till Malmö härom dagen för att inhandla lite nytt. Nu är det sommaren som står på agendan så det fick bli en del broderat, vitt, skirt men också färgglatt! De första dukarna är från Sopstationen i Malmö och det andra är från Åhlens, Lagerhaus, Udda Tina och Ilva.




måndag 8 april 2013

Förra veckans matlagning

Kursen förra veckan var lika trevlig som vanligt och mina kursdeltagare är så duktiga! ;-)
Här kommer lite bilder och sedan recepten.


Anna mosar avokado.


Hallonyoghurt.


Inte leka med maten Anki! ;-)


Mera mos! 


Parmesanköttbullar

4 portioner

1 dl riven parmesanost
500 g nötfärs
1 ägg
3 msk olivolja
1 tsk lökpulver
salt och peppar
smör eller kokosfett att steka i

• Blanda parmesanosten med färsen och ägget. Blanda ner olivolja, lökpulver och salt och peppar.
• Forma färsen till köttbullar och stek i smör eller kokosfett.


Kålsallad 

4 portioner

300 g vitkål eller spetskål
1 knippa rädisor
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
1 kruka basilika
salt och peppar

• Strimla kålen tunt. Skär rädisorna i skivor.
• Blanda olivolja, vinäger och hackad basilika i en salladsskål.
• Blanda ner kålen i salladssåsen och rör runt. Smaka av med salt och peppar.


Avokadoröra 

4 portioner

2-4 avokador (beroende på storlek)
saften av 1 lime
1/2 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta (i dag har vi solovitlök, så ta mindre än 1/4)
salt och peppar

• Mosa avokadorna med en gaffel och blanda med limesaft och crème fraiche.
• Riv ner vitlöken.
• Smaka av med salt och peppar.


Morotssallad 

4 portioner

500 g morötter
3 msk citronolivolja
1 msk vit balsamvinäger
salt och peppar
1/2-1 dl solrosfrön

• Skala morötterna och skär dem i grova bitar. Koka dem mjuka men med lite spänst kvar.
• Häll av vattnet och blanda med citron-olivolja och vinäger när morötterna fortfarande är varma. Smaka av med salt och peppar.
• Rosta solrosfröna i en torr stekpanna och strö över morötterna.


Mandelmuffins 

4 styck

2 ägg
1 msk socker
60 g smör
60 g mald mandel
1/2 tsk bakpulver
2 krm vaniljpulver

• Sätt ugnen på 200°.
• Vispa äggen med sockret så att det blandas.
• Smält smöret.
• Blanda mald mandel, bakpulver och vaniljpulver. Rör ner detta i äggsmeten tillsammans med det smälta smöret.
• Häll i 4 muffinsformar.
• Grädda i 12 minuter.


Hallonyoghurt 

4 portioner

2 dl hallon
1 dl yoghurt

• Blanda!
Klicka på de avsvalnade muffinsarna. Dekorera med lite färska hallon. 


torsdag 4 april 2013

Ny internationell sajt!

I eftermiddag är det dags för en ny internationell sajt om lågkolhydratkost! Jag skriver varannan vecka.

God röra till det mesta!

I förra veckan gjorde jag en röra till fotograferingen. Den blev så god att jag åt den i flera dagar. Gjorde två nya omgångar och njöt både till lunch och middag. Dessutom är den löjligt enkel att göra. Till det entrecôte och smörstekta grönsaker.



Entrecôte med kronärtskocksröra

4 portioner
  • 2 burkar kronärtskocksbottnar
  • 1 dl majonnäs
  • skalet av 1 citron
  • lite citronsaft
  • salt och peppar
  • 600 g entrecôte i skivor
  • smör eller kokosfett att steka i
  • 200 g haricots verts
  • 200 g sugar snaps
  • smör eller kokosfett att steka i
  • flingsalt

  1. Häll vattnet av kronärtskocksbottnarna och mixa tillsammans med majonnäs.
  2. Smaka av med citronskal, citronsaft och salt och peppar.
  3. Stek entrecôten i smör. Salta och peppra.
  4. Stek haricots verts och sugar snaps i smör. Krydda med flingsalt.
  5. Servera med citronklyftor och lite färska örter.